FLUORIDA DALAM UBAT GIGI MERBAHAYA??

marineessenceubatgigi

KENAPA UBAT GIGI BERFLOURIDA BAHAYA?

Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai ‘ubat baru yang tidak diluluskan’ kerana tiada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya. Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengelaskan fluorida sebagai ubat untuk gigi yang tidak diluluskan disebabkan kandungan racunannya yang tinggi. Satu tinjauan dijalankan dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat dan didapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida, telah menelan antara 0.3 – 0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi. Bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang sepatutnya dengan hanya memberus gigi.

MENGAPA KITA TIDAK PERLUKAN FLUORIDA PADA UBAT GIGI?

Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi untuk keperluan seseorang. Pihak berkuasa di Malaysia telah menambah fluorida ke dalam sistem bekalan pengairan. Oleh itu, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada. Makanan harian seperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain. Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin. Oleh sebab itu, kita tidak memerlukan fluorida tambahan daripada ubat gigi atau ubat kumur, yang mampu memudaratkan kesihatan.

KESAN FLUORIDA :

# Kematian
# Kanser
# Ruam kulit
# Luka kanser
# Kelunturan warna gigi
# Masalah gastrik
# Kerapuhan tulang
# Keracunan saraf
# Kanser tulang
# Keretakan tulang
# Menyebabkan masalah IQ di kalangan kanak-kanak
# Meransang masalah buah pinggang

Mengikut kajian, fluorida mampu meresap menerusi gusi, kanak-kanak di bawah usia 7 tahun yang menelan 50% daripada ubat gigi ketika memberusnya, terdedah kepada risiko kanser.

#MARINEESSENCETOOTHPASTE

 

marineessenceubatgigi2

 

marineessenceubatgigi3

Ubat gigi marine essence dirumus khas tanpa flourida, tanpa gula dan anti bakteria. Jom ubah to #noflourida Serius to get one for yourseldf and family? Contact saya 012.237.1543 (sms/whatsapp)

#ubatgigi #nafasberbau #gusiberdarah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s