10 tips business

Assalamualaikum geng-geng sume…

Pagi ni sementara duk update2 info business sendiri, terjumpa plak artikel dari Utusan Online ni… Minat plak nak share info ni… So if u guys ada singgah, meh la baca kejap…. ne tau leh ubah persepsi korang sume…. 🙂

download (3)

Berfikir nak berniaga sendiri?

MENJALANKAN perniagaan sendiri amat menarik dan mendatangkan kepuasan. Ia mungkin cara terbaik untuk meraihkan pendapatan, terutamanya jika anda mempunyai kemahiran mudah dijual, idea inovatif atau minat yang boleh mengubahkan kepada perniagaan yang menguntungkan.

Bagaimanapun, adalah penting bertanya pada diri sendiri kenapa anda mahu lakukannya. Bukan semua orang mampu lakukannya.

Harus diingat bahawa anda mungkin akan berasa keseorangan sebagai seorang majikan dan anda mungkin menempuhi pelbagai cabaran untuk memulakannya; anda mungkin akan bekerja untuk tempoh masa yang panjang, kendalikan kertas kerja dan pengawalan serta tahu melakukan apa jua kerja untuk memulakan usaha niaga baru.

Oleh itu, jika anda yakin anda mempunyai rancangan perniagaan yang mantap, sumber sewajarnya dan keazaman untuk berjaya, mengapa tidak mencuba?

Saya telah mengumpulkan 10 petua utama yang tersenarai di bawah untuk dipertimbangkan mereka yang berhasrat untuk menjadi bakal usahawan sebelum memulakan perniagaan:

1. Menyelidik pasaran. Tinjau sama ada para pelanggan akan membeli apa yang anda tawarkan, dan gunakan maklum balas untuk meningkatkan mutu produk atau perkhidmatan anda.

2. Merangka rancangan perniagaan. Terangkan perniagaan anda, bagaimana ia akan beroperasi dan pembiayaan untuk dua tahun pertama. Rujuk kepada akauntan bertauliah anda sekiranya anda memerlukan bantuan merangkakan rancangan perniagaan. Dia juga mampu menasihatkan anda tentang struktur yang sesuai untuk perniagaan anda. Pengawalan dan kos memulakan sebuah perniagaan boleh menjadi kompleks dan tidak menyenangkan. Dapatkan seorang pakar untuk membantu anda. .

3. Mengumpulkan pembiayaan jika perlu dan bersedia untuk menghadapi kontingensi. Kekurangan pembiayaan biasanya mengundangkan prestasi yang lemah pada awalnya. Ini kerana penubuhan selalunya mengambil masa yang lebih lama, anda juga perlu memastikan kewangan anda berkeadaan fleksibel.

4. Memilih kakitangan yang betul. Melainkan anda merancang untuk bekerja berseorangan, pilih calon pekerja yang terbaik anda mampu gaji. Mereka mungkin sanggup bekerja untuk gaji yang lebih rendah berbanding kadar pasaran pada awalnya mereka diyakini potensi pertumbuhan perniagaan itu. Pertimbangkan skim pilihan perkongsian untuk menarik kakitangan yang terbaik dan memberi motivasi kepada mereka untuk bekerja mencapai matlamat perniagaan.

5. Mencari seorang mentor. Ia juga membantu untuk mempunyai seseorang di sisi anda untuk dapatkan idea. Belajar dari para pelanggan dan pembekal dan bertanyakan pendapat akauntan bertauliah dan penasihat yang lain.

6. Memastikan anda memiliki maklumat kewangan yang betul. Ini penting, bukan sekadar memahami prestasi perdagangan. Mulakan rekod dari awal, gunakan perisian jika anda selesa dengannya. Upah seorang penyimpan kira-kira atau membincang dengan akauntan bertauliah anda mengenai penyumberan luar perkhidmatan perakaunan.

7. Memantau penunjuk prestasi utama. Pastikan anda mempunyai data yang betul, seperti pendapatan, margin kasar, overhed, kos pembiayaan, keuntungan bersih, aliran tunai dan modal kerja, secara harian, bulanan dan tahunan.

8. Memberi perhatian terhadap kemungkinan dan bahaya. Jangan sesekali endah peluang mengubah haluan perniagaan dalam arah yang berbeza jika anda melihat potensi di tempat lain atau apabila timbul masalah. Bersedia untuk menghadapi pesaing dalam keadaan sukar dan mendengar para pelanggan, pembekal dan pekerja anda.

9. Belajar. Serap semua yang anda mampu daripada pengalaman menjadi seorang usahawan dan orang lain di sekitar anda, dan – tidak ketinggalan – belajar daripada kesilapan anda.

10. Mengurangkan peluang kegagalan. Buat sesuatu yang anda sudah tahu, atau menggaji orang yang berpengalaman dalam sektor berkenaan. Uruskan overhed dan modal kerja. Lantik akauntan bertauliah yang berpengalaman sebelum melancarkan perusahaan baru.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0322&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_05.htm#ixzz2J2ZM375l
© Utusan Melayu (M) Bhd

 

SELESAI BACA???

Mmg sgt berguna 10 tips tu…. n di TAIPAN 181 telah merangkumi semua tips 1-10….

1 – Produk semua berkualiti dan sehingga hari ini masih dicari2 oleh pelanggan dari semua peringkat umur;

2 – Plan perniagaan yang mudah dan praktikal telah tersedia ada yang mana plan ini sentiasa dianalisa dan diupdate dari masa ke semasa oleh mereka yang berpengalaman;

3 – Pembiayaan – dana sementara ada disediakan dan semua adalah tertakluk kepada kemampuan individu;

4 – Tiada pekerja diperlukan… Semua nya dilaksanakan bersama partner / rakan niaga

5 – Mentor hebat2 telah ada bersama dan mereka sentiasa memberi nasihat dan galakkan serta membantu selesaikan masalah bersama kerana taipan 181 berkonsepkan TEAMWORK;

6 – Maklumat kewangan-tidak diperlukan kerana anda hanya perlu fokus untuk laksanakan business plan dan insyaALLAH setiap 10 hb anda akan dapat bonus anda…:)

7 – KPI pun dah ada… malah ramai yg capai target n melebihi pun ada kerana kerajinan dan usaha gigih masing-masing..

8 – Plan kontingensi sentiasa boleh didapati oleh mentor2 or leader….

9 – Belajar…Untuk majukan diri mmg taipan 181 sentiasa memberi latihan dan bimbingan secara PERCUMA utk memastikan USAHAWAN yg dilahirkan adalah mereka yg penuh dengan ilmu….

10 – Plan perniagaan yang ada telah merangkumi peluang kegagalan…. TIPS : buat dan terus buat….

Dalam semua perniagaan yang kita involved, kita harus fikir semula kenapa kita nak buat business…..Sebab nak dapat untung banyak dan cepat??? Itu skim cepat kaya namanya….. Tapi tidak dinafikan dalam business TAIPAN 181 ni anda boleh dapat untung BANYAK dan CEPAT TETAPI…. dengan syarat memang betul2 buat ikut business plan… ini memang dah terbukti sb ada seorang leader dlm team ni mmg berjaya capai pangkat paling tinggi x smpi dalam setahun!!! kan hebat tu….sebabnye satu je… die RAJIN BUAT……..bukan duduk-duduk goyang kaki, tau2 duit turun dari langit… tu dah salah konsep berniaga…. Business ni adalah untuk jangka panjang… if kita fikir memang kita nak cari sesuatu yang dapat membantu ubah cara hidup kita, kita perlu bertindak SEGERA dan kaut peluang baik yang datang… Saya mengalu-alukan kawan2 untuk join business x kira ape jenis business janji HALAL… 🙂 saya pilih TAIPAN 181 sebab saya nampak “something HEBAT” dalam ni…. Saya rasa dlm entry sebelum ni pun saya ada cerita kot… if lupa, try tgk balik ek…. heheheheheh…. saya tau semua kite akan fikir modal besar la…. saya ingatkan disini, modal dalam business ni sekali sahaja dan tiada paksaan berapa banyak kawan2 nak mulakan… CUMA if kawan2 nak dapat pulangan yang BANYAK…. wajib la modal nye BANYAK…… jangan fikir berapa yang terpksa ditanggung untuk dilaburkan tetapi fikir apa yang akan kawan2 dapat pada masa akan datang dengan business ni…. masa tu sy rasa kawan2 sume dah x tau nak buat apa dah dgn pulangan yg banyak kelak berkat usaha n kerajinan kawan2 buat business ni…. 🙂

Semoga pilihan kawan2 memberi manfaat kepada diri kawan2 sume 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s